by Info@bizz-id.nl Info@bizz-id.nl Geen reacties

Eén ster Beter Leven nieuwe standaard?

Vanaf maandag 22 oktober 2018 is Albert Heijn volledig overgestapt op eieren met minimaal één ster Beter Leven.  Ongetwijfeld een stap naar een nieuwe standaard. Is daarmee de toon gezet? Dat is zeker niet uitgesloten. Als in de schappen van deze supermarkt geen scharreleieren zonder ster meer liggen, dan zullen anderen onder druk mogelijk snel volgen.

Eerlijk verdienmodel

Grote vraag is natuurlijk of we als pluimveehouders hier ook aan gaan verdienen? Worden onze meerkosten goedgemaakt? Verbetering van  dierwelzijn, milieu en volksgezondheid vragen immers de nodige investeringen. Investeringen die voor het grootste deel voorlopig alleen op onze nek komen. Een eerlijke vergoeding voor deze extra investeringen lijkt derhalve niet meer dan reëel. Dat is de enige manier om tot een eerlijk verdienmodel te komen voor de hele keten. Het kan niet zo zijn, dat supermarkten over de rug van pluimveehouders goede sier maken, terwijl het van hen weinig investering vraagt.

Samenwerkingsverband met pluimveehouders

Het goede nieuws is, dat Albert Heijn, volgens woordvoerder Pauline van den Brandhof, langdurige samenwerkingsverbanden aangaat met pluimveehouders. Doelstelling is om de transparantie in de keten te vergroten. Vinden samenwerkingsverbanden daadwerkelijk met pluimveehouders plaats? We wagen het te betwijfelen. Afspraken worden gemaakt met pakstations en vandaar vinden de eieren verder hun weg in de keten.

Touwtrekken voor een redelijke marge

Dagelijks horen we nog in het veld veel onduidelijkheid over de uitbetalingsprijs voor één ster Beter Leven eieren. Vooralsnog lijkt het touwtrekken om de marge in de keten nog altijd aan te houden. Het enige wat telt voor ons als pluimveehouder is dat we alert zijn wat er in de markt gebeurt. Ben jij de gelukkige die een opbrengstprijs weet te realiseren van 7,3 cent of hoger, waarbij je weinig risico loopt? Of ben jij degene die een opbrengstprijs krijgt van NOP-notering met een toeslag van 30 cent per 100 stuks? Volg je positie in de transactielijst.

Eén ster Beter Leven gaat een standaardplaats innemen in de schappen

Worden één ster Beter Leven eieren de nieuwe standaard?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *