by Info@bizz-id.nl Info@bizz-id.nl Geen reacties

In de afgelopen weken merkte je al dat er wat reuring kwam op de eiermarkt. Aan de noteringen was het tot week 40 nog niet echt te merken, hoewel er al langer gesproken werd over een krap aanbod in het najaar. Dit zien we nu terug in de markt. Er is een goede vraag en vrije eieren zijn nauwelijks te krijgen, hetgeen zich vertaalt in stijgende prijzen. Na week 40 zagen we eerst een voorzichtige stijging en de afgelopen weken zijn de noteringen alleen maar verder omhoog getrokken. De verwachting is dat er ook in de komende weken nog wel een verdere stijging inzit.

De noteringen voor de eierprijs laten een stijgende lijn zien

Verschuiving internationale handel

Hoe het komt? De industrie heeft in de zomermaanden niet veel voorraad opgebouwd en trekt nu behoorlijk hard aan de markt. Van insiders in de sector horen we dat dit deels wordt veroorzaakt door de Afrikaanse Varkenspest in China. Deze is verspreid over heel het land en het zal naar verwachting jaren duren eer de productie is hersteld. Wereldwijd zal de prijs van dierlijk eiwit stijgen. Niet alleen zullen tekorten aan dierlijk eiwit worden opgevuld vanuit andere sectoren (rundvee en pluimvee). Het heeft ook grote gevolgen voor de productie en consumptie in andere delen van de wereld. Door de productiedaling ontstaat wereldwijd een enorme verschuiving in de internationale handel.

Ontwikkeling leghennenbestand

Wat verder een rol speelt is ongetwijfeld het leghennenbestand. In Nederland is het potentiële leghennenbestand op dit moment rond de 28 miljoen hennen. Dit is in vergelijking met de voorgaande jaren flink lager. Begin 2018 was dit nog circa 32 miljoen. In Duitsland zien we daarentegen wel een uitbreiding van het leghennenbestand. Hier is het potentiële leghennenbestand gestegen naar ongeveer 46 miljoen dieren. In de EU-28 zien we dat het totale leghennenbestand tussen de 350 en 360 miljoen blijft bewegen in de afgelopen 3 jaar.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *