by Info@bizz-id.nl Info@bizz-id.nl Geen reacties

De druk op de vleeskuikenmarkt is al weken hoog. Dit heeft in de laatste 20 weken geleid tot een prijsdaling van gemiddeld een halve cent per week voor de contractprijzen. Het aanbod is te hoog, waardoor leveringen zijn doorgeschoven. Met als gevolg dat er hogere gewichten werden aangeleverd, hetgeen de druk nog een beetje verder heeft opgevoerd. De afzet verloopt daarentegen naar verluidt nog altijd moeizaam. Zelfs bij het huidige prijsniveau is het vlees lastig te plaatsen. De verwachting vanuit de slachterijen is dat de druk op de markt nog wel enige tijd aanhoudt.

Noteringen vleeskuikens staan onder druk

De contractnoteringen voor vleeskuikens onder druk

Druk op noteringen

Positief is dat slachterijen aangeven met een prijsniveau van rond de € 0,75 voor de vrije kuikens wel uit de voeten kunnen. De vrije kuikens zullen naar verwachting het huidige niveau vasthouden, maar het is de vraag of dit ook voor de contractprijzen geldt.

Marktontwikkelingen

Dat de marktverwachtingen vooralsnog niet al te positief worden ingeschat komt mede door de toegenomen productie in Oost-Europa en de importen vanuit Oekraïne. Dit geeft voor de markt voor borstvlees voorlopig matige vooruitzichten. Een bijzondere ontwikkeling op de wereldmarkt voor dierlijk eiwit is wel de Afrikaanse Varkenspest in China, waardoor in dat land 25 à 35% van de varkensvleesproductie is weggevallen. Vooralsnog is de import van pluimveevlees echter beperkt toegenomen vanwege het restrictieve importbeleid van China.

Alertheid geboden

Met dit gegeven in het achterhoofd moeten vleeskuikenhouders in deze markt extra alert zijn. In een markt met veranderende omstandigheden moet je zorgen dat je de ontwikkelingen in beeld houdt, zodat je zelf ook tijdig kan reageren. Zeker als het prijsniveau dusdanig is, dat het niveau van de kritieke opbrengstprijs voor menig bedrijf in beeld komt.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *