by Info@bizz-id.nl Info@bizz-id.nl Geen reacties

Het goede nieuws is dat het verbruik van eieren stijgt in deze akelige coronatijd. Het slechte nieuws is dat de markt alleen maar onbetrouwbaarder lijkt te worden. Enkele feiten:

  • Eerst lege schappen.
  • Vervolgens gewone scharreleieren in een Beter Leven-doosje.
  • Poolse en Spaanse eieren in Nederlandse supermarkten.
  • Eieren worden tot wel 5x per week opgehaald op hetzelfde adres (zelfs zondags).
  • En als klap op de vuurpijl: een NOP-notering die in 4 weken tijd met 1 cent per ei daalt!

Wat is dit voor een schimmenspel? Schaarste en toch een neergaande prijs. Gaat dit alles over tekort aan eieren of moeten de zakken van de eierhandelaren of supermarkten gevuld worden ten koste van de pluimveehouder? Wordt de werkelijke situatie verdoezeld om vooral de indruk te wekken dat er voldoende eieren zijn?

Goede afspiegeling marktsituatie

WeserEms loopt in de periode tot Pasen sterker op dan de NOP-notering, terwijl NOP al in de week voor Pasen daalt.

Een notering moet een goede afspiegeling zijn van de marktsituatie en uiteindelijk bepalend zijn voor de kwaliteit en meerwaarde die de Nederlandse pluimveehouder erin stopt. Het kan toch niet zo zijn, dat de prijs zakt omdat deze na Pasen altijd zakt? Of omdat een WeserEms zakt?

Kortom: de handel laat de pluimveehouder achter met de vraag of de uitbetalingsprijs wel de situatie op de markt goed weergeeft. Het is de vraag of het geen tijd wordt om de noteringen eens goed tegen het licht te houden, zodat onze toegevoegde waarde niet wordt meegesleurd in de rat-race van de supermarkten. We laten het met zijn allen ook maar gebeuren.

Wees alert en let op hoe afnemers zich gedragen. Wissel onderling ervaringen uit. Spreek je afnemer aan en maak duidelijke afspraken. Breng uw gegevens in in iStep, zodat u met zijn allen zicht krijgt op markt- en prijsontwikkelingen. Zelf initiatief nemen en een goede prijs afspreken is beter dan afwachten wat er komende week weer op je bankrekening wordt bijgeschreven en achteraf klagen over een onjuiste notering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *